Thursday, May 10, 2012

Ce inseamna INFP

INFP este o abreviere care se refera la un tip de personalitate din cele 16 dezvoltate pe baza studiilor unor mari cercetatori din domeniul psihologiei precum: Carl Jung, Katharine si Isabel Briggs Myers.

Carl Jung
Cunscandu-ne aceste tendinte de personalitate vom intelege care sunt activitatile unde ne-am putea descurca cel mai bine, cum sa abordam o problema astfel incat sa o rezolvam mai usor, unde suntem noi cei mai fericiti in mod natural etc.

Un individ INFP este predispus sa fie mai degraba:




  • I – Introvertit decat extravertit. Isi prefera lumea interioara celei exterioare, prefera sa interactioneze cu persoane putine si apropiate.
  • N – iNtuitiv decat senzorial: Un INFP este in general mai abstract decat concret. Se concentreaza asupra ideii, a imaginii de ansamblu decat a detaliilor si mai degraba a posibilitatilor viitoare decat a realitatilor imediate
  • F – Afectiv decat ganditor: Atunci cand ia decizii isi asculta mai degraba sentimentele si pune valorile personale mai sus decat logica obiectiva. Este o persoana sensibila careia nu ii plac criticile.
  • P – Perceptiv decat judecator: Unui INFP ii place sa aiba mai multe optiuni in caz ca circumstantele se vor schimba de aceea amana decizii importante si nu judeca lucrurile cu rapiditate.


  • Cum viata ne pune in multe situatii, un INFP poate dezvolta si alte caracteristici. De ex reuseste sa para extravertit atunci cand doreste asta: la interviuri sau cand trebuie sa vorbeasca in public dar isi va consuma mai multe rezerve de energie. In starile de foarte buna dispozitie poate parea un extravertit natural.

    Aceste functii dominante pe care le are un INFP nu trebuie sa fie deci privite ca pe niste scuze ci niste calitati ce pot naste oportunitati minunate si niste dezavantaje la care trebuie sa se lucreze putin pentru a fii fericit in lumea in care traim.

    Ca sa iti afli tipul de personalitate trebuie sa urmezi un test gratuit (in engleza) aici: Jung Typology Test

    Cele 16 tipuri de personalitate

    No comments:

    Post a Comment